Home НОВИНИ Физиотерапия за страдащите от муковисцидоза във Варна

Физиотерапия за страдащите от муковисцидоза във Варна

430
0

Пациентите от Варна и областта вече могат да разчитат на физиотерапевт, обучен за работа със страдащи от муковисцидоза. Това е Емилия Стойкова, кинезитерапевт в клиника по кардиохирургия в УМБАЛ „Св.Марина“ Варна.

За обучението на Емилия спомогна Европейската асоциация за муковисцидоза, която финансира участието й в Четвъртата югоизточна конференция по муковисцидоза и осигури допълнителни материали за начините за работа с децата и младежите с това заболяване.

Желаещите да се запишат за специализирана физиотерапия могат да си запазят час през лекуващите лекари в Многопрофилна клиника по педиатрия и в Клиника по пневмология и фтизиатрия. Терапията се провежда в УМБАЛ „Св.Марина“ Варна. НАХРБ набира средства от дарения, за да могат да бъдат осигурени безплани занимания за семействата с муковисцидоза.

Физиотерапията е от изключително значение при живота с това заболяване. Гъстата слуз, която се натрупва в белите дробове трябва редовно да бъде изхвърляна навън, защото е благоприятна среда за развитие на вредни микроорганизми. Тъй като откашлянето не е ефективно, на помощ идват различни видове упражнения и уреди, които значително улусняват изхвърлянето на слузта. Обученият физиотерапевт ще ви покаже последните достижения в тази сфера и ще ви помогне да постигнете по-добър контрол над заболяването.