Home НОВИНИ Стаи за болните от муковисцидоза във Варна

Стаи за болните от муковисцидоза във Варна

167
0

Варна е първият град в България, в който за болните от муковисцидоза са осигурени подходящи условия за болничен престой. Две стаи в УМБАЛ „Св.Марина“ са ремонтирани със средства, събрани чрез благотворителна кампания и ще осигурят нужната изолация на пациентите по време на лечението им, според препоръките на европейските експерти по заболяването.

Хубавата новина стана факт благодарение на успешното сътрудничество между пациентската организация на болните от муковисцидоза, младежката благотворителна организация „Делфините – PTPI“, ръководството на университетската болница и други дарители и доброволци.

Младите „делфини“ откликнаха първи на нуждите на страдащите от муковисцидоза деца и изработиха и продадоха стотици картички, за да съберат пари за ремонта на стаята в детското отделение. Благодарение на тях малките пациенти ще имат шанса за по-кратки болнични престои.

За стаята за порасналите пациенти допринесоха много други варненци, които закупиха благотворителни календари или направиха дарение.

Муковисцидозата е генетично заболяване, при което белите дробове са особено уязвими към инфекции и чести пневмонии. Продължителността на живота на пациентите в България е три пъти по-ниска от тази в Европа. Децата с муковисцидоза у нас често не доживяват абитуриентския си бал, докато в другите държави учат, работят, създават семейства.

Специалистите препоръчват изолиране на пациентите в самостоятелни стаи по време на престоя им в болница, за да се избегне възможно допълнително заразяване. Благодарение на усилията на доброволците и дарителите, болните от Варна и областта имат по-добри шансове за лечение и живот.