Home НОВИНИ Обновеното Детско отделение на УМБАЛ „Св.Марина“ Варна с нови планове

Обновеното Детско отделение на УМБАЛ „Св.Марина“ Варна с нови планове

863
0

С три добри новини за пациентите с редки болести във Варна започна днешният ден.

Днес беше официално открито обновеното Детско отделение в УМБАЛ „Св.Марина“ Варна, ремонтирано със средства на МЗ. Специално за случая пристигна новият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. Новият вид на отделението е модерен и уютен и осигурява много добри условия за малките пациенти и техните родители.

Обновеният вид на Детско отделение в УМБАЛ „Св.Марина“ Варна

По-рано сутринта, лекарският екип на отделението се срещна с г-жа Габриела Оутс – научен изследовател в Отдел по превантивна медицина към Университета на Алабама, САЩ и майка на дете с рядкото заболяване муковисцидоза.

Габриела Оутс с екипа на Детско отделение

Г-жа Оутс разказа за съвместните образователни проекти с медицински екипи от Чили и Египет, които провежда нейният университет. Проф.д-р Йотова, доц. д-р Калева и останалите участващи в срещата лекари изразиха своето желание и воля за провеждане на дистанционни обучения на млади специалисти. Настоящата база на отделението и факта, че то е разположено на два последователни етажа в УМБАЛ „Св.Марина“ облекчават създаването на мултидисциплинарен екип, който е нужен за да се осигури грижа на европейско ниво за децата с муковисцидоза.

Д-р Калева с психолога на отделението Светлана Чивгънова и м.с. Катрин Татиосян

Доц. д-р Калева разведе чуждестранната гостенка из образцовото Детско онкохематологично отделение, разказа за арт-терапията и психологичната работа, която също се провежда там. Неговият ремонт беше извършен преди 3 години със средства, набрани от спонсори.

Какво се крие зад синята завеса ще видим на 8 ноември.

В момента се работи по разширение на отделението с малък център за извършване на амбулаторно проследяване на пациенти с таласемия и хемофилия. Центърът ще включва регистратура с електронен регистър на болните, лекарски кабинет, болнична стая и манипулационна. Откриването му ще бъде на 8 ноември 2013. Този център ще е първи по рода си в България.