Home НОВИНИ ПРИЗНАНИЕ ЗА КОМИСИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В НЗОК

ПРИЗНАНИЕ ЗА КОМИСИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА В НЗОК

242
0

Националният алианс на хората с редки болести връчи плакет на Комисията за лечение на деца за одобряване на заплащането на лекарствени продукти и диетични храни за деца с редки заболявания в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за принос в борбата с редките болести.

Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести, заяви по този повод: „Връчваме този отличителен знак за проявената съпричастност през годините от момента, когато тази дейност се прехвърли от Министeрството на здравеопазването към НЗОК. Наградата е признание за разбирането и помощта, за това, че в лицето на Комисията винаги сме намирали  разбиране, съчувствие и сме усещали професионализма и отговорността на нейните членове.

Искам да подчертая и факта, че децата са стигали до лечение в най-кратки срокове, приблизително в рамките на един  месец. В този смисъл, процедурата, в сравнение с другите европейски страни, ни отрежда едно от първите места по отношение на времето на неговото предоставяне“.

За деветмесечието на 2023 г. са издадени 1551 заповеди за деца (94,46% от издадените заповеди за лечение в Р България), с които е одобрено заплащането на медицински услуги за лечението им в България (вж. табл), като най висок дял – 53 % е за  одобряване на заплащането на лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, в т.ч.  и за лечение на деца с редки заболявания.