Home НОВИНИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ – 28.02.2023 г. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ – 28.02.2023 г. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

244
0

На 27.02 в СУ “Емилиян Станев” гр. Велико Търново в 2а клас беше отбелязан Международния ден на редките болести. Поради високата заболеваемост от грип на събитието присъстваха 12 деца. Те бяха запознати в най-общи линии какво предтавлява този ден, като им бяха раздадени знаменца, бандани и значки с логото на деня на редките болести и на НАХРБ, а учителката Теодора Монева получи грамота “Благородно сърце” за участието й в отбелязването на този ден.

На 28.02 отбелязването на Международния ден на редките болести започна с информационна кампания пред сградата на община Велико Търново, като на гражданите бяха раздавани информационни брошури за различни редки заболявания, значки, знаменца, тениски и бандани. Събитието беше отразено от общинско радио Велико Търново, онлайн медия “Болярски новини” и местния вестник “Борба”, като за последните три бяха дадени и интервюта.
В 11:30 ч. на площад “Цар Асен I”, пред крепостта “Царевец” беше проведен молебен за здраве, а след молебена започна информационна кампания изразяваща се в раздаване на информационни брошури за различни редки заболявания, тениски и значки. На информационната кампания присъстваха представители на община Велико Търново представлявана от д-р Диляна Вачкова-Петрова, председателят на СИБ-Велико Търново Йотка Вълева, екип на БНТ и граждани. В края на кампанията бяха раздадени грамоти “Благородно сърце” на кмета на община Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, получена от д-р Диляна Вачкова-Петрова и на председателят на СИБ-Велико Търново Йотка Вълева.

В 13:00 ч. пред крепостта “Царевец” бяха пуснати балони.

В 17:20 ч. в предаването “Българи в 60 минути” беше осъществена жива връзка от гр. Велико Търново на площад “Цар Асен I”, пред крепостта “Царевец” с регионалния представител на НАХРБ Илия Замфиров и председателят на СИБ-Велико Търново Йотка Вълева.

От 19:00 ч. до 19:05 ч. крепостта “Царевец” беше осветена в лилаво.