ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПЪРВИЧНИТЕ ИМУННИ ДЕФИЦИТИ


Експертен център по редки болести – Първични имунни дефицити
22 – 29 април 2022г.

СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА ПЪРВИЧНИТЕ ИМУННИ ДЕФИЦИТИ

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. Има за цел да повиши осведомеността сред населението и да насърчи ранното диагностициране и лечение на тези заболявания в световен мащаб. Традиционно се провежда в периода 22-29 април, като мотото тази година е: „Могат да бъдат спасени животи“.
Всяка година Световната седмица на първичната имунни дефицити стартира с едновременно пускане на хиляди балони по целия свят, като всеки полетял в небето балон символизира нов диагностициран пациент.
От 2015г Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” работи в тясно сътрудничество с лекари- експерти в мрежата на Jeffrey Model Centers Network и тази година, като всяка друга се присъединяваме в това глобално движение.
В рамките на инициативата ще се проведат:
⦁ „ Ден на отворените врати“. Събитието ще се състои на 26.04.2022г от 10.00 до 15.00 ч в сградата на Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки.
⦁ Безплатни консултации в дните 27, 28 и 29.04 2022г от 11.00ч до 14.00ч на деца и юноши (до 18 годишна възраст) със съмнение за имунен дефицит от екип педиатър и клиничен имунолог в Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ “Александровска“ след предварително записване на телефон 0877 570898.
⦁ Дискусии относно разработване на профилактични програми за ранна диагноза на нарушения в имунитета.
⦁ Изяви по медиите
Инициативите са отворени за журналисти и граждани.