Home НОВИНИ Изключителен интерес предизвика семинарът по редки болести в Плевен

Изключителен интерес предизвика семинарът по редки болести в Плевен

409
0

При изключителен интерес премина семинарът по редки болести „Да добавим живот“, който се проведе в Плевен. „Научният подход дава безкрайни възможности“ бе темата на тазгодишния традиционен форум, който е част от програмата на Националния алианс на хора с редки болести и се организира със съдействието на Асоциация Пулмонала хипертония.

Тази година основен „виновник“ в Телекомуникационния център на Медицинския университет в Плевен да се съберат над 115 регистрирани участника, както и много нерегистрирани, бе на Виолета Димитрова, асистент в МУ – Плевен. За първи път на семинара присъстваха чуждестранни студенти, от англоезичното обучение в МУ, затова презентациите бяха направени на английски език.

Присъстващите в залата лекари, студенти от специалностите „Медицина“ и „Здравни грижи“, както и пациенти и техни роднини, имаха възможност да слушат лекции на изключително високо ниво. Семинарът бе открит от Владимир Томов, председател на НАХРБ. За „Хемофилията – съвременни тенденции за лечение“ говори д-р Доротея Тодориева-Тодорова, асистент в Клиниката по хематология към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ – Плевен.

Гледната точка на пациента представи Цветомир Цветков, който е с тежка форма на Хемофилия А. Д-р Ивайло Христов, също асистент в Клиниката по хематология към плевенската университетска болница, запозна присъстващите с „Диагностични и терапевтични предизвикателства при пациенти с Бета-таласемия майор“. Темата „Аутизмът – новата епидемия на нашия век“ представи д-р Анжелина Генова, неонатолог, педиатър, сертифициран преподавател към асоциация „АРТЕ“.

Голям интерес предизвикаха и презентациите на д-р Д. Цветанова от Катедрата по Дерматология, венерология и алергология – „Болест на Фабри“; на д-р К. Господинова, от същата катедра, на тема „Болест на Дарие“ и на д-р Паулина Владова – „Промяна в концепцията на невроендокринните тумори – вчера, днес и утре“.

Ралица ПЕТРОВА