Home НОВИНИ Промени в договора на БФС със НЗОК заплашват достъпа на пациенти с...

Промени в договора на БФС със НЗОК заплашват достъпа на пациенти с редки болести до лечение

117
0

Пациентите с редки болести са застрашени да доплащат за скъпоструващите си лекарства с до 300% повече или да имат проблем с изпълнението на рецептите през 2013 г., ако бъде подписан новият договор между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК.

Част от предвижданите изменения в договора значително ще променят досегашния начин на работа.

Въвеждането на лимит от 8 обработени рецепти на час ще накара фармацевтите да избират кои рецепти точно да изпълняват. Аптеките нямат финансова изгода да продават скъпоструващите лекарства по протоколи и е възможно това да затрудни достъпа на пациентите с редки болести до тяхното лечение.

Много вероятно е аптеките да използват лимита си за рецепти за лекарствата, от които печелят, така че рецептите за тежки заболявания могат да останат неизпълнени.

Друг сериозен проблем ще бъде породен от новия начин на разпределение на отстъпката, която до момента се правеше от фирмите производители на лекарства, когато скъпоструващото лекарство не се реимбурсираше изцяло от НЗОК. Производителят изцяло поемаше разликата под формата на отстъпка.

От 2013 г. разликата между реалната и реимбурсираната цена ще се разпределя пропорционално между касата и пациента. По този начин пациентът ще бъде принуден да заплаща сума, която досега не е заплащал.

Ако едно лекарство струва 1000 лева и досега касата реимбурсираше 750 лв. – фирмите производители покриваха останалите 250 лв. С новите текстове в договора пациентът ще бъде принуден да заплати 75% от тези 250 лева в аптеката, която да преведе парите към здравната каса.

Това допълнително финансово натоварване може да остави много пациенти, страдащи от хронични и тежки редки болести без лечение, поради чисто финансови и организационни причини!

Днес, 25 ноември, представители на пациентски организации и фармацевти ще се срещнат с директора на НЗОК Пламен Цеков, за да обсъдят проблемните клаузи в договора. Надяваме се обсъжданите промени да бъдат съобразени и с нуждите на страдащите пациенти, а не само с финансовите фактори.