Home НОВИНИ Първа национална конференция по пулмонална хипертония

Първа национална конференция по пулмонална хипертония

14
0

На 13 и 14.10.2012 г. Асоциация „Пулмонална хипертония“ България организира и проведе Първа национална конференция по пулмонална хипертония.

Конференцията събра заедно пациенти, техни близки, медицински специалисти и други заинтересовани лица. Лектори бяха най-добрите специалисти в България (кардиолози и пулмолози), работещи в трите референтни центъра по пулмонална хипертония. Пациентите се запознаха с пулмоналната хипертония като заболяване, класификация, диагностика и лечение, видовете терапии. Пред тях бяха представени обобщените резултати на програмата за лечение в България от стартирането й през март 2011г до сега.

Председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония“ България, представи дейността й, постигнатите резултати и целите за бъдеща дейност. Представени бяха и теми с изцяло практическа насоченост за пациентите: какви са формите на болестта, които се лекуват в България, какви са необходимите промени и в каква посока трябва да се действа, за да се осигури информираност и добра терапия, какво е нужно да направи пациентът, за да получи медикаментите си.

За пациентите с пулмонална хипертония и техните близки, присъстващи на конференцията, беше организирана среща, по време на която се положиха основите на ПХ общност в България и група за подкрепа и взаимопомощ. На тази среща присъстваха 37 пациенти (общият брой на пациентите в България към момента по данни на АПХ е 47). Осигурено беше присъствието на психолог, който изнесе презентации на теми „Диагноза Пулмонална хипертония – Как да общувам със семейството, близките и приятелите си” и „Как да разговарям с лекаря си?”, след които беше проведен разговор с пациентите. Срещата с психолога помогна на пациентите да осъзнаят, че не са сами в нелеката борба с болестта и има на кого да разчитат за морална и физическа подкрепа и съдействие. Всички участници можаха в неформална обстановка да обсъдят проблемите в ежедневието си и да споделят как се справят с тях.

В края на срещата проведохме анкета, резултатите от която бяха следните:
– всички пациенти оценяват срещата като ползотворна за тях;
– одобряват идеята подобни срещи да станат традиционни;
– за пациентите е полезно и важно да знаят, че не са сами и има други хора с техните проблеми;
– голяма част от присъстващите биха искали при следващи срещи да се обърне повече внимание на комуникацията помежду им, т.е. да има повече време за споделяне и обсъждане на проблемите, както и да се наблегне на теми като – диети и правилно хранене при ПХ; физическа активност – кога и как; да се засили психологическата помощ и напътствия.

Previous articleСеминар по редки болести за студенти
Next articleПсихологическа помощ за пациенти с редки болести и техните близки