ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Август започва с акция за доброволно кръводаряване във Варна

Кръвта няма заместители. Без кръводарители стотици хора са обречени. През летните месеци кръводаряването силно намалява.

Включете се в акция на „Солидарен център“ и Български алианс за кръводаряване в полза на Центъра по трансфузионна хематология и дарете живот на нуждаещите се!

На 1 август 2014 (петък)

от 9:00 до 14:00 ч.

гр.Варна, ул.“София“ 1 (до ЖП гара)

Солидарен център

Повече за събитието тук: https://www.facebook.com/groups/socialcentyrvarna/

Във Варна всеки месец се прави кръвопреливане на 48 пациенти с таласемия – 23 деца и 25 възрастни. Кръвопреливането се налага, защото при тези пациенти, поради генетична мутация, не може да се синтезира нормален хемоглобин, и това води до бързото разрушаване на червените кръвни клетки (еритроцити). За да живеят тези пациенти, се налага да им се прелива кръв на всеки 2 до 4 седмици и да приемат всекидневно хeлатиращи (пречистващи кръвта) лекарства.

Тамара ще стане на 7 през ноември. Прелива й се кръв всеки месец, откакто е навършила година и два месеца. Нерядко обаче се случва кръв от нейната група B+ да липсва.

Нивото на хемоглобин при здравите жени не бива да пада под 130, а при здравите мъже – под 140. Стандартът за лечение при деца като Тамара изисква хемоглобинът им да е между 95 и 105 непосредствено преди кръвопреливането, за да може те да израстат с възможно най-малко странични усложнения в следствие на заболяването си. Липсата на достатъчно и навременно кръвопреливане обаче поставя под въпрос качеството на лечението им.

„За последно ни се случи преди два месеца”, разказва майката на Тамара, Антония. „Хемоглобинът й беше паднал много, но въпреки това в насрочения от лекарите ден за кръвопреливане за Тамара нямаше кръв. Подобни ситуации винаги са голям стрес за нас, защото след като падне до 80, хемоглобинът много бързо и рязко може да достигне животозастрашаващи нива от 40. А това се случва, защото няма кръводарители. Да, пациентите с таласемия са планирани, но въпреки това не са осигурени. Представете си какво е за хората, които се нуждаят от кръвопреливане при инциденти, при раждане…” , споделя още Антония.

За повече информация:

Павлета Петрова „Солидарен център“ Варна тел. 0877 855 881
Доц. Д-р Валерия Калева ръководител на Клиника по детска онкохематология тел 0888 469 321
Драгомир Славев Български алианс за кръводаряване тел. 0886 839 195
Ваня Добрева – Национален алианс на хора с редки болести Варна тел. 0889 324 216