Home НОВИНИ Световна седмица, посветена на първичните имунодефицити

Световна седмица, посветена на първичните имунодефицити

177
0

В периода 22-29 април 2014, УМБАЛ „Александровска” София ще отбележи Световната седмица, посветена на първичните имунни дефицити (ПИД), които са наследствени заболявания с нарушения на някои от звената на имунния отговор.

В делничните дни между 22-29 април, от 11.00 до 14.00 ч., граждани, които страдат или имат съмнение за първичен /вроден/ имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно и без направления от водещи имунолози и педиатри в:

*Амбулаторния кабинет на Имунологичната клиника на УМБАЛ «Александровска» за лица над 18 години. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 690

мбулаторния кабинет на Детска клиника на УМБАЛ «Александровска» за лица под 18 години. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 322

10 белега, насочващи за наличие на имунен дефицит

  • Четири или повече отита в рамките на 1 година
  • Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
  • Приложение на антибиотици за два или повече месеци с незадоволителен ефект
  • Две или повече пневмонии в рамките на 1 година
  • Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
  • Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
  • Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
  • Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
  • Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
  • Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството

По повод Световната седмица на ПИД, на 22 април, от 11.00 часа, в администрацията на УМБАЛ „Александровска” ще се проведе пресконференция, посветена на проблемите и успехите в борбата с имунните дефицити, която ще завърши с водосвет за здраве. Десетки балони ще полетят в знак на солидарност и съпричастност с болните у нас и по света. На пресконференцията ще бъде представен и проект за разкриване на първия в България Функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти с ПИД.  Експертната структура ще бъде изградена с дарени средства, на територията на Клиника по имунология в УМБАЛ „Александровска” и ще бъде част от световната мрежа на Центровете „Джефри Модел”.

След пресконференцията Отец Стоил ще проведе богослужение, посветено на хората, страдащи от първичен имунодефицит.

Участници

 Проф. Елисавета Наумова – началник Клиника по клинична имунология в УМБАЛ „Александровска”, председател на Българска асоциация по клинична имунология и национален консултант по клинична имунология

Проф. Пенка Переновска – началник Клиника по детски болести в УМБАЛ „Александровска” и национален консултант по педиатрия

Отец Стоил Лазаров – председател на Българска асоциация на хора с първични имунни дефицити

Владимир Томов – председател на Национален алианс на хора с редки болести

Александър Панушев – представител на „Химимпорт” АД

Тази година Световната седмица протича под мотото „ТЕСТВАЙ, ДИАГНОСТИЦИРАЙ, ЛЕКУВАЙ”. Инициативата има за цел да насочи общественото внимание към ползата от имунодиагностика, имунотерапия и към осигуряване на пълноценен живот на хората с имунодефицитни заболявания.

Седмицата ще завърши с отбелязване на Световния ден на имунологията – 29 април, който тази година е посветен на ваксинопрофилактиката и ваксинотерапията.

Предвидените мероприятия са част от кампанията на Европейската федерация на имунологичните дружества, Фондация „Джефри Модел”, Българската асоциация по клинична имунология, СУБ -секция Имунология.

Повече за Световната седмица на ПИД тук:  www.worldpiweek.org

Повече за центроветe „Джефри Модел”: www.esid.org