Home НОВИНИ Държавата продължава да бави лечението на децата с мукополизахаридоза

Държавата продължава да бави лечението на децата с мукополизахаридоза

78
0

Въпреки че здравните институции обявиха проблема за решен, децата с мукополизахаридоза у нас все още не получават скъпите животоспасяващи лекарства, които държавата им обеща.

Лечение за заболяването съществува от 2007 г. насам, но досега то не е осигурявано в България, основно поради високата му цена. Това е причината децата с мукополизахаридоза у нас да не надживяват 15 години.

Две деца с тежката диагноза починаха по коледно-новогодишните празници. След силния медиен и обществен отзвук през януари, премиерът Бойко Борисов обеща, че ще бъдат намерени необходимите 2 млн. лв. и лекарствата ще се осигурят от средата на февруари. Впоследствие тогавашният здравен министър д-р Стефан Константинов отложи срока за началото на март. Едва в началото на юли от НЗОК съобщиха, че имат готовност да осигуряват лекарствата от 1 юли 2012 г. и че започват да приемат протоколи.

Макар че протоколи за лечение се приемат, децата не се лекуват, поради проблеми, свързани с цените и с фирмата. Заради чисто технически неуредици вече седем месеца децата нямат достъп до животоспасяващите лекарства.

Трудностите продължават и за друго детенце с мукополизахаридоза, само че от шести тип. То е само на четири години и се нуждае от друго лекарство, пет пъти по-евтино от медикамента за тип 2. Въпросното лекарство се осигурява на пациентите във всички държави в Европа, но заради бюрокрация или поради някакви други съображения, Комисията по цени и реимбурсиране у нас отказва да го регистрира.

 

Previous articleВладимир Томов: „Ние като общество трябва да осигурим и на отделния човек възможност да живее“
Next articleВелосипедно събитие в подкрепа на болните от муковисцидоза