Home НОВИНИ „Институт по редки болести“ Пловдив обедини ИЦРБЛС и МЦ „Раредис“

„Институт по редки болести“ Пловдив обедини ИЦРБЛС и МЦ „Раредис“

447
0

От септември 2013 г. Информационният център за редки болести и лекарства сираци (ИЦРБЛС) и Медицинският център „РареДис” имат ново име и нов адрес в гр. Пловдив. Със сливането им беше създаден „Институт по редки болести“, който се намира в съвсем нова сграда на ул. „Маестро Георги Атанасов” 22 в ж.к. „Тракия”.

Новият Институт цели осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с редки болести в България.

През годините последователно ИЦРБЛС (2004) и „Раредис” (2009) бяха създадени, за да отговорят на необходимостта на хората с редки болести и близките им от достъпна и достоверна информация за тези заболявания, както и за възможностите за лечение и рехабилитация в България и чужбина. Към тях се присъединява и Центърът за оценка на здравни технологии и анализи (ЦОЗТА), за да създаде капацитет и среда за провеждане на специализирана оценка на здравните технологии, предназначени за редки болести.

Дългогодишните усилия на екипа от доброволни консултанти – водещи медицински специалисти от университетските клиники в България, доведоха до създаването на богата библиотека на български език за редките болести, която днес е на разположение в Интернет на всички.

Институтът предлага индивидуална лечебно-оздравителна програма, включваща:

· висококвалифициран медицински преглед от лекарски екип според профила на заболяването

· прецизни изследвания и измервания, изработка на индивидуални ортотични средства

· медикаментозно лечение и модерна физиотерапия, провеждана от специалист

· обучение в методи за адаптиране на функционалните ограничения към изискванията на домашната и работна атмосфера, ползване на помощни средства и ортези.

Центърът разполага със съвременна и модерна апаратура за електролечение, светлолечение, ултразвукова и магнитна терапия, инхалационна терапия, лазерлечение, кинезитерапия, термотерапия, мануални манипулации и мобилизации, специализирани кинезитерапевтични техники.

Интерес представляват рехабилитационните програми, по които работи центърът – програма Педиатрия, програма Неврология и програма Ортопедия.

Повече информация за работата на Института по редки болести Пловдив можете да намерите тук.