ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Покана: Световен ден за борба с болест на Паркинсон

По повод Световния ден на болестта на Паркинсон

Национален алианс на хора с редки болести и

Национална организация на болните с късен Паркинсон

 

Ви канят на официално отбелязване на събитието

на 11 април /четвъртък/ от 16.00 ч.

в Заседателната зала на Български червен кръст

бул. „Джеймс Баучер“ 76

На 11 април  2013 г. ще бъде отбелязан Световния ден за борба с Паркинсон. Навсякъде по света болните, пациентските организации и техните партньори ще обединят усилия, за да привлекат  вниманието на обществото към проблемите на страдащите, които наброяват над 6 милиона души.  В България има около 20 000 страдат от болест на Паркинсон, около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.

Пациенти в напреднала фаза ще изразят своята благодарност към лекуващите лекари, подкрепящите ги организации, представители на НЗОК за предоставения им метод на лечение, който им дава шанса да се радват на живота, да бъдат активни, да работят и  водят нормален живот.  По тяхна инициатива, лекуващи лекари от всички центрове по неврология в страната, ще получат кошници с червени лалета, световен символ на болестта Паркинсън.

Болестта  на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва, когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност.

Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 г. подробно описва болестта и типичните й симптоми: тре­пе­ре­не на ръ­це­те и кра­ка­та, пре­гър­б­ва­не, не­рав­но­мер­на по­ход­ка, тен­ден­ция към нак­ла­ня­не на тялото нап­ред и на­ру­шен го­вор.

С прогресията на болестта възможностите за контрол на заболяването се изчерпват. Хората са или сковани, с болки и крампи в тялото и мускулите или са неконтролирано подвижни. Болните от Паркинсон водят живот, в който всеки ден е предизвикателство.

Те са щастливи  когато:

  • не са безпомощни и приковани в инвалиден стол
  • не са в тежест за близките си
  • нямат болка, скованост и страх

Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза и вече 15 българи се лекуват по този метод