ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ден на редките болести 2013 – ВарнаТази година Денят на редките болести беше отбелязан във Варна в рамките на няколко дни с поредица от събития.

 

Болница за плюшени мечета 2013 На 23 февруари „Болницата за плюшени мечета“ в Гранд МОЛ събра бъдещите лекари – студентите по медицина от АСМБ с децата от детските градини на Варна, които им поставиха особено редки казуси за разрешаване – как да обездвижат счупена врата на количка и да излекуват тигърче, глътнало снежинка. Водещият Мечо разказа на присъстващите за Деня на редките болести, а пред входа на „Болницата“ се проведе благотворителен базар на ръчно изработени мартеници. Средствата се събират с цел закупуване на кислородни концентратори за страдащите от муковисцидоза. Голяма част от мартениците бяха изработени от сръчните ръце на майки на деца с редки болести.

Базар в Община Варна 2013Базарът за мартеници продължи на 27, 28 февруари и 1 март във фоайето на Административния център на Община Варна.

 

 

 

 

 

 

Най-дългата мартеница 2013На самия Ден на редките болести – 28 февруари – в центъра на Варна, доброволците на НАХРБ с помощта на минувачите направиха най-дългата мартеница – почти 10 метра! Мартеницата беше символично пожелание за здраве и щастие за болните от редки заболявания.

 

 

 

 

 

Ден на редките болести 2013 В 13 ч. в небето полетяха 100 балона, многобройни и шарени, както са многобройни и различни хората с редки болести.

Семинар по редки болести Варна 2013Няколко дни по-късно, на 2 март се проведе Третият семинар по редки болести за общопрактикуващи лекари и студенти по медицина. За пореден път Медицински университет Варна, Сдружението на семейните лекари и Асоциацията на студентите-медици в България бяха партньори на НАХРБ за организирането му. Лектори бяха д-р Гълъбова, доц.Георгиева, доц.Йотова и доц.Капрелян от УМБАЛ „Св.Марина“ Варна, д-р Стайко Сарафов и д-р Адил Кадъм от София. Представени бяха заболяванията муковисцидоза, редки заболявания, влияещи на растежа, транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия, фенилкетонурия и болест на Помпе.