Home НОВИНИ Група за психологическа подкрепа във Варна

Група за психологическа подкрепа във Варна

413
0

Животът с рядка болест често е ежедневна борба. Напрежение, мъка, усилия, отчаяние, чувство за провал. Кой най-добре може да разбере какво преживявате? Разбира се – хората, изправени пред същото предизвикателство.

За първи път във Варна страдащите от редки болести и родителите им имат възможност да споделят и да получат подкрепа. Отскоро започнаха сбирките на две групи за взаимопомощ. Те протичат в приятна и спокойна стая, в която всички седят на столове в кръг и са равнопоставени.

В първия и третия понеделник на месеца от 18.30ч. е срещата на родителите, а втория и четвъртия – на хората, живеещи със заболяване. Групите се водят от Калоян Куков – клиничен психолог. Участието в тях е безплатно.

Ето какво споделят две майки, които са се включили в срещите:

„На срещата се оказа, че споделяме това, което не сме си давали сметка, че ни тежи. Разтоварваме се. Споделяме как сме се чувствали през последните дни. А психологът ни насочва да помислим отделяме ли въобще време за себе си и за собствените си нужди?
Понякога обръщаме нещата на майтап. Времето на срещата – час и половина – минава неусетно. Хапваме сладки, пием чай, прекарваме приятно в приятелска обстановка. Никой не насилва никого да говори. Мненията на всички са добре дошли, когато се коментира нещо.
Последният път при психолога беше отново много приятно- споделяхме, търсихме решения. Изяснявахме ситуации. За другия път психологът има изненада за вас, елате, няма да съжалявате, ще седнем очи в очи с „врага“!“

Ани.

„Отначалото бях скептично настроена. В никакъв случай не исках индивидуална среща с психолог. Но за група се съгласих. Смятам, че човек трябва да присъства. Положително преживяване е за всички нас, защото сме с еднаква съдба. Човек стига до много изводи и разбира много неща. Хубаво е, полезно е. Добре е групата да се увеличи. Ще е приятно и полезно и за новите членове. Никой нищо не ни задължава, всеки сам решава какво да каже.
В чужбина отдавна осигуряват психологическа помощ, особено в началото, при поставянето на диагноза „рядка болест“. Тогава изпадаш в шок и имаш нужда някой да ти помогне по-бързо да се възстановиш, за да почнеш да правиш това, което е добро за детето ти.“

Тони

За включване в някоя от групите се обадете на Ваня Добрева 0889 324 216.