Home НОВИНИ Община Русе с инициативи в Световния ден на редките болести

Община Русе с инициативи в Световния ден на редките болести

258
0

За поредна година Община Русе се присъединява към активностите по случай Световния ден на редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден на февруари. Утре Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в цветовете, акцентиращи значимостта на кампанията – синьо, лилаво, розово и зелено. Инициативата се организира от Националния алианс на хората с редки болести /НАХРБ/.
Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.
От 2015 г. членовете на НАХРБ и клуб „Здраве“ към Русенския университет са организирали на територията на Русе 8 информационни кампании, 7 семинара, обучителни срещи с част от студентите от университета и са поставили информационна точка в УМБАЛ „Канев“. Така те се стремят да повишат информираността на обществото за нуждите на хората, страдащи от редки болести.
На 29 февруари в първи и втори корпус на РУ“Ангел Кънчев“ студенти ще раздават информационни брошури. По-късно ще бъдат пуснати 100 разноцветни балона пред Ректората за отбелязване на честването.

Източник: https://duma.bg/