Home НОВИНИ Бургас отбелязва Световния ден на редките болести

Бургас отбелязва Световния ден на редките болести

105
0

Бургас се присъединява към българските градове, които ще отбележат Световния ден на редките болести, който традиционно се чества през последния ден от месец февруари.

Един от символите на Бургас – Моста в Морската градина, ще бъде осветен от 19.00 часа днес, а на сградата на Общината ще бъде окачено и специално създадено за Световния ден на редките болести „Знаме на подкрепа“.

Освен Бургас, в отбелязването на инициативата на Националната пациентска организация за Световния ден ще се включат още София, Плевен, Варна, Пловдив, Хасково, Благоевград, Русе и Велико Търново.

Там също ще бъдат осветени емблематични обекти в цветовете, характерни за Световния ден на редките болести – синьо, зелено, розово и лилаво. Сред осветените обекти ще бъдат: Национален дворец на културата в София, Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, Доходното здание в Русе и Крепостта „Царевец“ във Велико Търново, а Благоевград, Плевен, Хасково и Пловдив ще подкрепят инициативата и чрез окачване на сградата на съответната община.

За отбелязването на Световния ден и за осведоменост на обществото започна и информационната кампания „Двадесетият герой“ на Националният алианс на хора с редки болести, посветена на хора с редки болести и подкрепена още от Български лекарски съюз, Институт по редки болести, Столична община, Българска национална телевизия, Българско национално радио, био фармацевтична компания „Такеда“ и България „Мол“.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е истинско геройство и предизвикателство.

Източник: bnr.bg