Home НОВИНИ Белодробна фибриоза – какво е това

Белодробна фибриоза – какво е това

192
0
Снимка: БГНЕС

Мъжете в напреднала възраст страдат най-често от рядкото заболяване белодробна фиброза. В световния ден на белия дроб обръщаме поглед към тази болест, за която все още няма регистър у нас и не се знае колко точно са засегнатите от нея.

Силен задух и умора, това изпитват пациентите с белодробна фиброза, когато болестта е в напреднал стадии. Тя се среща предимно при мъже, в редки случаи при жени. Заради това, че заболяването не е популярно, хората търсят лекар късно, казва доц. д-р Владимир Ходжев от Българското дружество по белодробни болести.

„С времето този задух се усилва. В крайните стадии на заболяването само след 5-10 метра пациентът има задух. Проблемът е, че пациентите идват късно, когато вече са в много напреднал стадий на заболяването. Тогава постъпват в болниците и тогава получават диагнозата“.

Диагнозата се поставя след редица изследвания, но с напредването на болестта последствията върху белия дроб са необратими: „Диагнозата се поставя след пункционално изследване на дишането. Белият дроб става твърд, региден, не може да се разширява, губи своята еластичност и се нарушава дишането на пациента“.

Напредването на болестта може да се забави с медикамнтозно лечение, което се поема от Здравната каса. Въпреки това заболяването е с по-висока смъртност от рака на бял дроб.

„Има пациенти, които бързо прогресират. Има пациенти с по-стабилен ход на заболяването във времето. Нашата цел е с терапията, тези, които бързо прогресират, да останат в едно по-стабилно състояние“.

Дружеството по белодробни болести откри кампания „Поеми дъх с надежда“, за да стигне до повече хора. В парка на Народния театър беше инсталирана голяма ледена скулптура на бял дроб, която да покаже последствията от болестта.

Източник: https://bnr.bg