ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Емигрирайте за да се спасите

Емигрирайте за да се спасите. В това интервю най-точното твърдение е статистиката преди финала му. 15% от чакащите в европейските листи загиват. В България тази цифра е 100%
Мое лично мнение: Нито един градил име и наложил се в сферата на белодробните трансплантации международен специалист няма да дойде и да направи трансплантация в България. Рискува името си когато пациента умре в постоперативният възтановителен период. В БГ няма обучен екип способен да обгрижи такъв пациент в първата година след трансплантацията. “Специалистът” от турската болница не е специалист и си търси изява. Според личната ми информация той не е правил белодробна трансплантация през последните 3 /три/ години. Простичко казано иска да трупа опит на чужд гръб без възможност за търсене на отговорност.
Нереалистично е твърдението на д-р Христов, че след оперцията член на екипа ще остане да проследява пациента. Не виждам вариант в който лекар ще си зареже практиката в Хановер например и ще остане да се грижи за пациент в България. Звучи ми като виц. Като виц ми звучи и твърдението, че нашият екип ще придобие опит като се учи от чуждият докато се извършва трансплантацията в България.
Резюме: В МЗ и ИАТ е пълен хаос на тема трансплантации. Не знаят от къде и не знаят как да поставят началото на работенето за решаване на проблема.

Тодор Мангъров