ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Първи дневен център за хора с редки болести в Пловдив

На 27 ноември в гр.Пловдив, на бул.”Изток” 1 бе открит Дневен център за хора с редки болести. Той е първи по рода си в страната. Неговото създаване е резултат от сътрудничеството между НАХРБ и Сдружение “Защо Доброволец?”. Целта му е да осигури пространство за срещи, обучение и спорт на хората с редки болести, за които липсата на социални контакти често е проблем.

Помещението е отпуснато безвъзмездно от Община Пловдив, благодарение на дейността на Йорданка Петкова от НАХРБ.

На откриването на Центъра присъстваха председателят на НАХРБ Владимир Томов и секретарят на организацията Виктория Иванова, представители на пациентските организации за муковисцидоза и порфирия, директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ – г-н Чавдаров, Ера балет, представители на Гимназията за хранителни технологии и на медиите.

Калина Касабова – ръководител на центъра и председател на Сдружение „Защо Доброволец?“  разказа за извършеното до момента от доброволците.

През изминалата година организираният от тях благотворителен концерт и участието им с щанд в Капана фест са спомогнали за събирането на 1516 лв. С тази сума, както и с дарения от фирми са закупени материалите за ремонта на помещението. Много други хора са допринесли с безвъзмездния си труд за осъществяването на проекта.

Особена благодарност получиха учениците от НХГ „Цанко Лавренов“ за дарените от тях картини, оформящи пано на една от стените. То е част от инициативите, посветени на 40-годишнината на гимназията и създава приятната атмосфера в детския кът на Центъра.

Презентация изнесе и 10-годишната Силвена Касабова от ОУ „Кочо Честименски“. Тя разказа за участието на четвъртите класове на училището в акцията „65 рози с послание“, посветена на Международния ден на муковисцидозата. Децата са написали послания до своите болни връстници и са ги пуснали, привързани към балони с хелий в небето. Макар и малки, те имат желание да помагат с каквото могат за информиране на обществеността за проблемите на хората с редки заболявания.

Очаква се Центърът да заработи в началото на 2016 година.

Услугите в центъра ще бъдат предоставяни безплатно от доброволци. Все още тече договарянето на конкретните дейности и графика, по който ще се извършват. Предвижда се групова психологична терапия и йога за възрастни, както и обучение по английски език. За децата се очакват занимания по йога, арттерапия и правене на фокуси. Помещението предлага възможност и за празнуване на рождени дни.

НАХРБ поема разходите по функционирането на Центъра. Част от необходимите материали за обученията и арттерапията ще бъдат осигурени чрез дарения. Ще бъдем изключително благодарни на всички, които подпомогнат финансово съществуването на услугата.

Ако желаете да се включите в дейностите, предлагани от Центъра, очаквайте повече информация за работата му към края на декември на сайтовете на Сдружение „Защо Доброволец?“ и НАХРБ или на тел. 0897 279490 – Калина Касабова.