ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Тече Европейската седмица на донорството

Невена Попова, zdrave.net

Близо 4 пъти е нараснал броят на трансплантациите у нас за последните 3 години, вече имаме втори случай на успешно трансплантиран бял дроб и този напредък не може да не ни радва. Това заяви пред Zdrave.net изпълнителният директор на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова при откриването на фотоизложба в столицата, с което бе даден старт на Седмицата на донорството и трансплантациите. Нашите наблюдения показват, че хората у нас вече реагират с много повече внимание, съчувствие и съпричастие към темата за даряването на органи и това е резултат от активната работа, насочена към по-добра информираност на обществото, отбеляза още тя.

„Не можем за съжаление да удовлетворим молбата на близките на спасени хора да узнаят името на донора и да се срещнат със семейството му, за да благодарят, но това са изискванията на закона – нямаме право да огласяваме тази информация. По същия начин не можем да информираме близките на донора на кого са трансплантирани неговите органи, въпреки че често имаме и такива молби. Хората обаче нерядко се намират и това показва, че може би в бъдеще животът ще наложи някаква промяна в законовата уредба“, коментира директорът на ИАТ. Според нея в други законодателни системи има примери за подобна регулация, така е решен проблемът в Малта.

Имаме всички основания да очакваме добро развитие не само при бъбречните и в сърдечните трансплантации, но и при трансплантациите на бял дроб и панкреас, категорична бе д-р Симеонова. Разговорите със специалисти в тази област ме убедиха, че не сме далеч от времето, когато наши екипи ще могат да извършват тези интервенции и у нас, допълни тя. Друга важна задача е изработването на нормативна уредба за кръстосаното донорство, първите резултати от работата на експертната група се очакват в близките месеци, коментира още директорът на ИАТ.

Откритата вчера изложба фотоси е подредена с общите усилия на ИАТ, Асоциация „Пулмонална хипертония“ и Столична община. Тя включва есета на тема „Частица от теб може да бъде за някого целият свят” и представя личности, които подкрепят активно каузата на пациентите с пулмонална хипертония. Хора на изкуството, артисти, певци, поети, общественици участват със свои снимки, на които държат макет на посинели устни – символа на болестта. Кампанията в рамките на Седмицата на донорството и трансплантациите включва поредица от срещи и информационни събития в няколко големи столични болници.

Според председателя на пациентската организация Тодор Мангъров независимо, че няма точна статистика и регистър вероятният брой на хората в напреднал стадий на заболяването у нас е около 125.

Повече информация за трансплантациите можете да намерите на сайта bgdonor.com.