ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Седмица посветена на гнойния хидраденит в София

„Огледай се за скритото“ е мотото на кампанията, която тече от понеделник до неделя тази седмица в Борисовата градина в София. Тя е посветена на малко известното заболяване гноен хидраденит. С него в България са диагностицирани около 100 души, въпреки че според статистиките за разпространеността му би трябвало да са около 70 000 души.

Гнойният хидраденит е хронично автоимунно заболяване, което се проявява като възпаления, болезнени подутини, черни точки и в напреднал стадий – гнойни абцеси – в областта на мишниците, седалището и слабините. Основен симптом е болката.  Тютюнопушенето и наднорменото тегло допринасят за отключването на заболяването. То се проявява по-често при жени, отколкото при мъже, на възраст от 20 до 60 г., макар че вече се появяват и случаи при деца на 11-12 г. Съпровожда се от увеличаване на левкоцитите и развитие на желязодефицитна анемия. Горещото време през лятото влошава състоянието на пациентите.

Проф.Христакиева от Дерматологична клиника Ст.Загора

Симптомите на заболяването подлежат на лечение, но много хора не търсят лекарска помощ от срам или неудобство. Един от малкото експерти по заболяването, при когото може да се консултират пациентите е проф. Евгения Христакиева – ръководител на Клиниката по дерматология към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

Данислава Захариева, председател на „Открито за раните“

Сдружение „Открито за раните“, с подкрепата на НАХРБ стартира едноседмична кампания, която се провежда в Борисовата градина. Посетителите могат ясно да си представят за какво заболяване става въпрос, ако разгледат огледалната инсталация, а участващите студенти по медицина осигуряват допълнителна информация за заболяването. Лютата чушка, символ на кампанията, напомня за острата болка, която раните причиняват.

Владимир Томов – председател на НАХРБ

Повече за заболяването и за дейността на Сдружение „Открито за раните“ може да научите от интернет-сайта му.

Интервю на Данислава Захариева и Владимир Томов в студиото на „Още нещо“ по News7 можете да видите тук.