ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Безплатни прегледи през март за болест на Помпе в гр.Варна

От 9 до 31 март 2015г. Неврологична клиника към УМБАЛ „Св.Марина“ Варна организира безплатни прегледи за пациенти с неизяснени мускулни заболявания.

Прегледите ще се извършват от проф. д-р Ара Капрелян, началник на Първа клиника по нервни болести. Целта е да се идентифицират хората, които страдат от Болест на Помпе – прогресиращо мускулно заболяване, за което отскоро има отпуснато безплатно лечение в България. Поставянето на ранна диагноза  е изключително важно, тъй като при своевременно започване на ензим-заместителната терапия, може да се спре напредването на заболяването.

Болестта на Помпе е прогресиращо, инвалидизиращо и животозастрашаващо невромускулно заболяване. Дължи се на натрупване на гликоген в лизозомите на скелетните мускули, включително дихателните, а при кърмачета – и в сърцето, поради генетично обусловен дефицит или липса на разграждащия го ензим. Клиничната картина се характеризира основно с прогресираща мускулна слабост, обикновено по-изразена в проксималните мускули на долните крайници, ранно засягане на мускулатурата на гръбнака, паралелно или последващо  развитие на дихателна недостатъчност поради засягане на диафрагмата и интеркосталната мускулатура.

Въпреки наличието на лесен и бърз метод за доказване на намаления или липсващ ензим, такива пациенти дълго остават неразпознати или с неточна диагноза.

Прегледите ще се извършват само след предварително записване – тел. 052 978 242 или 0888 546 585 – Д-р Грудкова