Home НОВИНИ Благотворителният бал на АСМБ и НАХРБ събра 1880 лв. за децата със...

Благотворителният бал на АСМБ и НАХРБ събра 1880 лв. за децата със Синдром на Уилямс

469
0

На 26 февруари 2015  в София се състоя благотворителен бал по случай 25 години АСМБ под надслов „Хуманността ни свързва завинаги, ден след ден, ръка за ръка“. Залата на Военния клуб беше изпълнена със студенти. Сред гостите бяха и пациенти и близки на хора с редки заболявания, както и група усмихнати момичета със Синдром на Уилямс, в подкрепа на които беше организиран балът.

Официални гости на събитието бяха д-р Даниела Дариткова – новоизбран председател на Здравната комисия, д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски – зам-министри на здравеопазването. Д-р Дариткова поздрави събралите се: „За мен е чест, че в първия ми ден като председател на Комисията по здравеопазване в това Народно събрание съм на този празник. През годините имаме нашите малки стъпки в осигуряването на по-добро лечение за хората с редки болести. Има нови нормативни документи, които подобряват достъпа им до лечение, има нова клинична пътека за лечение на едно от тези заболявания, предстои създаването на регистър за редките болести. Знам, че всичко това не е достатъчно за хората, които са с такива заболявания, но ние наистина ще продължим да бъдем с тях и ще ги подкрепяме. Ще работим и за въвеждането на европейски практики в лечението им.”

Водещата на събитието д-р Неделя Щонова зададе на всеки от присъстващите политици въпроса какво мислят за даряването и доброто, а те любезно й отговориха. Приветствия поднесоха и Владимир Томов – председател на НАХРБ, д-р Елеонора Христова – председател на АСМБ, проф.Румен Стефанов – директор на Институт по редки болести Пловдив. Диляна Саръиванова от пациентската организация за болест на Уилсън благодари на всички събрали се да подкрепят децата с това заболяване. Беше прожектиран кратък клип за тях. Балът продължи с музикална програма.

Благодарение на дарения от присъстващите бяха събрани 1880 лв. в подкрепа на децата със заболяването.