ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

„Избери, за да помогнеш“ – Националната генетична лаборатория набира дарения за нова апаратура

Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ “Майчин дом” е основната медицинска институция в България, която извършва дородова и следродова диагностика на наследствените заболявания и скринингови програми сред новородените и бременните.

Целта е да се открият максимално рано децата, които ще развият наследствени заболявания, за да могат да бъдат лекувани навреме. Лабораторията има отличен опит с масовия скрининг за фенилкетонурия. Ежегодно се изследват около 65 000 новородени. Ранното откриване на заболяването позволява незабавно започване на терапия и недопускане развитието на увреждания у засегнатите малчугани.

Националната генетична лаборатория има амбицията да разшири скрининговите програми сред новородените, каквато е препоръката и на европейските експерти. Очаква се следващите заболявания, за които ще се правят масови изследвания сред бебетата, да са муковисцидозата, галактоземията и други. Това означава увеличаване обема на работата на лабораторията и организиране на непрекъснат процес, за да получават болниците резултати в максимално кратки срокове.

Към момента пробите се подготвят за изследване ръчно. За да могат да бъдат изследвани повече от тях е необходимо автоматизиране на процеса. Нужен е апарат Автоматичен пънчер. За съжаление, няма осигурени държавни средства за него.

По този повод Националната генетична лаборатория започва кампания „Избери, за да помогнеш“. Тя призовава гражданите и фирмите да помогнат за закупуването на специализирания апарат и да улеснят ранното и бързо диагностициране на децата с генетични проблеми. С ранно лечение те ще са по-здрави и ще растат щастливи и пълноценни!

Можете да помогнете чрез SMS с текст DMS DETE на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.
За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Или като направите банков превод по сметката на СБАЛАГ Майчин дом:

Получател/Титуляр: СБАЛАГ – Майчин дом
IBAN: BG23SOMB91301051258201
BIC: SOMBBGSF
При банка: Общинска банка
Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Повече информация можете да намерите на сайта на кампанията.