ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

„Поеми дъх с мен“ за пациентите с пулмонална хипертония

Асоциация „Пулмонална хипертония“ отбеляза Световния ден на заболяването с пресконференция и акция „Поеми дъх с мен“ пред Министерството на здравеопазването.

Поеми дъх с мен - ден на пулмоналната хипертония

Група от пациенти и други членове на НАХРБ се събраха пред МЗ, за да покажат на преминаващите граждани какво представлява животът  с пулмонална хипертония. Дишането е силно затруднено при заболяването, затова преминаващи граждани бяха помолени да опитат да извършват активна физическа дейност с щипка на носа, докато дишат през две сламки.

Опиталите споделиха, че бързо са се почувствали изтощени и че оценяват колко е важно нормалното дишане. Членовете на Асоциация „Пулмонална хипертония“ използваха случая да раздават информационни материали.

Поеми дъх с мен - ден на пулмоналната хипертония

Накрая събитието „Поеми дъх с мен“ завърши с пускане на гроздове балони в небето.

Поеми дъх с мен - ден на пулмоналната хипертония

На пресконференцията малко по-рано беше изнесена информация за състоянието на пациентите и възможностите им за лечение в България. У нас има около 140 души с това заболяване. Точният им брой вероятно е по-голям, защото често минава дълго време, докато се постави точната диагноза. Симптомите наподобяват тези на най-често срещаните белодробни и кардиологични заболявания, което често заблуждава лекарите. Пулмоналната хипертония причинява стесняване на кръвоносните съдове в белите дробове и пречи на нормалното дишане, като понякога води и до сърдечна недостатъчност. Пациентите изпитват трудност и се задъхват от нормални ежедневни дейности като обличане, чистене, изкачване на стъпала.

Поеми дъх с мен - ден на пулмоналната хипертония

Ако заболяването не се лекува, пациентите умират 2-3 години след неговото начало. Средната възраст на заболелите пациенти е около 30-35 години.

В България все още не се използват интравенозни медикаменти за лечение на тежките форми, макар че тази терапия се ползва много в други европейски страни. Тя струва около 20 000 лева на месец и поради тази причина българските пациенти не могат да си я позволят. Асоциация „Пулмонална хипертония“ се надява, че в близко време и новият вид лечение ще бъде достъпно у нас.

Към момента НЗОК заплаща лекарства за пулмонална хипертония на всеки пациент на стойност от 2 до 7 хиляди лева месечно. Пациентите в различна фаза на заболяването обаче имат различни нужди. Необходимите кислородни концентратори струват над 2000 лв. и тяхното закупуване и осигуряването на кислород се извършва от самите пациенти.

Тодор Мангъров подчерта необходимостта от създаването на специализирани центрове за лечение на пулмонална хипертония, в които пациентите да имат достъп до екип от кардиолог, пулмолог и психолог. Поставянето на диагнозата се приема много тежко от пациентите и те имат нужда от специализирана помощ и подкрепа. Към момента пациентите с пулмонална хипертония се проследяват само в две софийски болници и една във Варна.

Поеми дъх с мен - ден на пулмоналната хипертония