Home НОВИНИ ТАЗИ ГОДИНА СЕ НАВЪРШВАТ 75 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЗО

ТАЗИ ГОДИНА СЕ НАВЪРШВАТ 75 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЗО

285
0

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО  (WORLD HEATH DAY)

                                               7 АПРИЛ   2023 г.

                    „ ЗДРAВЕ ЗА ВСИЧКИ“   (HEALTH FOR ALL)

 

      ТАЗИ ГОДИНА СЕ НАВЪРШВАТ 75 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА СЗО

На дипломатическа среща в Сан Франциско (Калифорния) през 1945 г. на която се решава да се създаде Организацията на обединените наций (ООН) делегатите се съгласяват, че през цялата съвременна история не е имало достатъчно сътрудничество между страните за контрола на разпостранението на опасни болести по света. Заедно те решават за необходимостта от глобална организация, която да наблюдава глобалнота здравеопазване, Те планират създаването на Световната здравна организация (СЗО).

На Международната конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк, САЩ (19-22 юни 1946 година) е изработен и приет устава на Световната здравна Организация (СЗО). Той е подписан от представителите на 61 държави членки на ООН. Той официално влиза в сила на 7-ми април 1948 година в Женева. Този ден е обявен за Световен ден на здравето. В момента страните членки на СЗО са 191 държави.

Всяка година за тази дата се избира тема, която е съобразена и подчертава зададен приоритетите на СЗО. Тазгодишната тена : „Здраве за всички е възможност да погледнем назад към успехите в общественото здравеопазване, които подобриха качесрвото на живот през последните седемдесет години, за мотивиране на действия за справяне със здравните предизвикателства на днешния и утрешния ден.

През тези години СЗО акцентира върху два основни аспекта: единият е насочен към подобряване на социалните условия, така, че хората да се раждат,растат,работят,живеят и остаряват в добро здрав, независимо от пол, еаса, религия или физически недостатък, а от друга страна акцента пада върху предотвратяването, облекчаването и спирането на разпространяването на смъртоносни инфекции.

От 1964 година България също чества международният ден на здравето на 7- ми април. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората. На този ден празник има и Медицинския Университет в София.

Уважаеми лекари,

Уважаеми медицински специалисти,

Уважаеми здравни работници,

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората от всички страни да се фокусират върху едно здравно предизвикателство с акцент върху новопоявяващите се здравни проблеми. Световният ден на здравето дава възможност да се започнат общи действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Национален Алианс на хора с редки болести Ви поздравя по случай 7-ми април – световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник в България.

Приемете искрените ни пожелания за здраве, щастие, лични и професионални успехи в нелекото Ви призвание- спасяването на човешкия живот.

Честит празник !