Home НОВИНИ Световният ден на липодистрофията се отбелязва всяка година на 31 март

Световният ден на липодистрофията се отбелязва всяка година на 31 март

336
0

Световният ден на липодистрофията се отбелязва всяка година на 31 март, за да се привлече вниманието към едно много рядко заболяване. Това е състояние, което засяга мастната тъкан, причинявайки неравномерно разпределение на мазнините в различни части на тялото. Мастните тъкани служат за съхранение на енергия и влияят върху метаболитния баланс.

В резултат на нарушеният баланс тялото започва да търси други органи, където да съхранява мазнини, засягайки панкреаса, черния дроб и някои мускули. Всяка година събитието се осъществява от Международната асоциация на роднини и хора, засегнати от липодистрофии, съвместно с други организации като Европейската организация на редките болести (EURORDIS), международната организация за редки болести (RDI) и Европейския консорциум за липодистрофии (ECLIP).

Целта е да повиши осведомеността за заболяването и проблемите, които болестта причинява, да се прилагат действия, които ще окажат въздействие върху избягването на социалната изолация, от която в много случаи страдат засегнатите и техните семейства с липодистрофии.

WORLD DAY OF LIPODYSTROPHIES – 31ST MARCH – Asociación AELIP