Home НОВИНИ Отец Димитър: Да бъдем съпричастни към хората, които страдат

Отец Димитър: Да бъдем съпричастни към хората, които страдат

148
0

Молебен за  страдащите от редки болести отслужи днес в храма „Свето Възнесение Господне” в Шумен архиерейският наместник отец Димитър Николов. Молитвено участие взеха много граждани.
„Всяка година по традиция Църквата е призвана да отправя молитви към всемогъщия Бог за изцеление от болестите, които ни спохождат. Грижа и по-особено отношение сме длъжни да оказваме на най-беззащитните, децата. Медицината е напреднала днес, но въпреки всичко болни и страдащи има”, заяви след службата отецът.
Той подчерта, че е много важно да бъдем милосърдни и съпричастни към хората, които страдат. А това е по силите на всеки от нас.
По данни на Националния алианс на хора с редки болести в света  са познати  над 6000 вида различни редки заболявания. Всеки 20-ти човек в България е потенциално засегнат от такова заболяване. Но за съвсем малка част от редките болести – само 5% – е налично лечение –, а за останалите 95% все още няма одобрена лекарствена терапия. 75% от пациентите с редки болести по света са деца. Световната статистика сочи, че над 40% от пациентите с рядко заболяване са недиагностицирани. Диагнозата може да се забави с десетилетия, а това значително влошава състоянието на пациента. Някои от тези болести са толкова екзотични, че от тях страдат един-двама души в цялата страна. Всички пациенти с тези заболявания са герои, които водят ежедневна здравна и социална битка.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки болести са 5% от населението, което означава, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Информационната кампания тази година се нарича „Двадесетият герой”.