Home НОВИНИ Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка

Лекарствата за редки болести – без обществена поръчка

88
0
Болниците ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания без да се провежда обществена поръчка. Това записаха депутатите с промяна на първо четене в Закона за обществените поръчки.

Промените касаят списък с медикаменти, които са разрешени за употреба в страните от ЕС, но не се разпространяват на българския пазар. Те се прилагат предимно за лечение на редки заболявания, чието лечение е без налична алтернатива в страната.

Според вносителите с промените ще се осигури навременно лечение на тези пациенти, тъй като в момента провеждането на обществена поръчка, дори и в най-кратки срокове, забавя процеса.

Започването на адекватна терапия при тези заболявания не търпи отлагане във времето, което прави наложително осигуряването на нужните лекарствени продукти в много кратки срокове, мотивират се още вносителите.

Лекарствените продукти за тези заболявания също така не подлежат на ценова регулация от държавата и обикновено имат един или малък брой доставчици, което изключва наличието на конкуренция между тях. Това от своя страна също обезсмисля провеждането на обществена поръчка.
Автор: Василия Пейчева           dnes.bg

Previous articleБългария е страната с най-ниско разпознаване на болестта на Гошé на Балканите
Next articleThe 2018 Rare Disease Day video!