ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Ден на редките болести 2017

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1.  Стара Загора
27.02’17 „Болница за плюшени мечета“
с. Братя Кунчеви
ОУ“ Христо Ботев“
11:30-16:00
28.02.17 Информационна кампания, пускане на балони
пред  Община Стара Загора
11:00-13:00

2. Пловдив
Като част от кампанията бяха наградени 33-ма пловдивски лекари  за своя принос и съпричастност към каузата на хората с редки диагнози. Медиците получиха грамоти от зам.-кмета Георги Титюков по време на церемония в заседателната зала на Община Пловдив. Отличията се връчват за първи път в навечерието на Международния ден на хората с редки болести – 29 февруари (или 28 февруари, когато годината не е високосна). А инициативата е на Националния алианс на хора с редки болести и Община Пловдив на 21.02.2017г.
Ден на редките болести 2017 година
„Научният подход дава безкрайни възможности”  е мотото на Международния ден на хората с редки болести  през 2017 г.
Националния алианс на хора с редки болести и Община Пловдив за поредна година се включват активно в неговото отбелязване.
Това е ден, в който хора от цял свят се обединяват в една обща и важна кауза засягаща всички страни.
По този повод на 28. 02.2017 г./ вторник/ от 13.00 часа ще бъдат пуснати балони пред сградата на общината като символ на надежда и съпричастност към съдбата на хората с редки диагнози по света, а пациенти от града ще връчат грамота на Община Пловдив за принос към каузата на  засегнатите семейства в България.
През целия ден в Медицинския център по редки болести РАРЕДИС, намиращ се в ж.к. Тракия , ул.” Маестро Г. Атанасов” 22  ще има ден на отворени врати.
3. Шумен
от 9:00часа ще се отслужи Молебен за здраве в православен храм „Св. Възнесение“ гр. Шумен, с благословението на Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.
от 10:30 до 13:00 часа провеждане на информационна кампания-раздаване на брошури за редките болести и балони на преминаващите граждани пред театъра с активната подкрепа на Община Шумен и участието на студентите от Медицински университет-филиал Шумен, БЧК.
В 13:00 часа пускане балоните на надеждата към небето, пред театъра.

4. Кюстендил
От 11:30 до 13:00 часа на площад „Велбъжд” пред общината, с участието на клубът на инвалида ще се проведе информационна кампания, а в 13 часа пускане на балони.
5. Русе
Информационна кампания с брошури в регионална библиотека „Любен Каравелов” – информационна точка на тема редки болести.
На 28.02. от 12 до 18 часа в двата корпуса на русенският университет ще се проведе информационна кампания. В 13 часа пускане на балони пред университета.

6. гр. Бургас
12-13 часа информационна кампания, в 13 часа пускане на балони пред университета.
7. гр. Враца
11-13 часа пред сувенирната палата с участието на БЧК ще се проведе информационна кампания, 13 часа пускане на балони.
8. гр. Варна
В 13 часа пред сградата на община Варна с участието на театрална формация „Феникс” ще бъдат пуснати балони.
9.  гр. Сандански
СЪБИТИЯ В ГРАД САНДАНСКИ ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ

23 февруари
Информационен час сред учениците от Професионална техническа гимназия и ІV основно училище „Св. Св. Козма и Дамян“;
24 февруари
Посещение от учениците на ПТГ в Дневен център  за деца и възрастни с увреждания „Св. Неделя“ гр. Сандански с представяне на обичая „Прошки“;
27 февруари
Радио час по местното радио „Гея“;
28 февруари
11,30 ч. информационна кампания на площад „България“;
11,30 ч. базар с мартеници изработени от хора с увреждания от ДЦ                                          „Св. Неделя“;
12,30 ч. музикален поздрав от ДЦ „Св. Неделя“;
13,00 ч. пускане балоните на надеждата.

10.  гр. Харманли и Симеоновград
Информационна кампания
В НУ „ Алеко Константинов” гр. Харманли
ОУ „Иван Вазов”- град Симеоновград
ДГ „Детство”- град Симеоновград
13.00 часа пускане на балоните заедно с учениците от  ОУ „Иван Вазов”- град Симеоновград и децата от ДГ „Детство”- град Симеоновград

11. гр. Плевен
От 10 до 17 часа ще се проведе информационна кампания пред МОЛ Централен с участието на АСМБ и студенти от факултета по здравни грижи. В 13 часа пускане на балони пред МОЛ централен.
12. гр. Радомир
От 12:30 до 13:30 часа информационна кампания площад „Свобода”. В 13 часа пускане на балони.
13. гр. Сливен
От 10 до 13 часа при Стария бряст пред общината информационна кампания с участието на центъра за деца с увреждания „Свети Стилиян Детепазител”- град Сливен и БЧК.
В 13 часа пускане на балони и вдигане на ръце в знак на съпричастност с хората с редки болести.
14. Велинград и Ракитово
МБАЛ Здраве заедно с лекарите и сестрите в детско отделение – Велинград
В общинска болница Велинград
Молебен в църква Света Неделя Ракитово и в Център за деца с увреждания Свети Стилиян в Ракитово
15. СОФИЯ
„Болница за плюшени мечета“ в София на 19.02.2017г
„Болница за плюшени мечета“ отново отвори врати в София. Десетки малчугани имаха възможност да излекуват своите плюшени играчки, като за целта ги заведат на лекар. Така докторите помагаха на пациенти с болни гърла, счупени крачета…
Събитието се проведе в столичен търговски център и бе организирано от Асоциацията на студентите-медици в България (АСМБ), клон София, съвместно с Националния алианс на хора с редки болести и „Академия за родители“.
За няколко часа студентите-медици влязоха в ролята на доктори и показаха на малчуганите чрез забавни игри, че да се ходи на лекар не е толкова страшно. Организаторите на инициативата са убедени, че лекувайки съвместно с децата „болни“ играчки, при следващото посещение при лекаря те ще бъдат много по-спокойни.
И тук, както в другите лечебни заведения, на самия вход имаше регистратура, където децата – „родители“ на болните мечета, получаваха талони и се насочваха към кабинетите, за да подобрят здравето на плюшените пациенти.
Кабинетите бяха хирург, очен лекар, стоматолог, УНГ, педиатър, зъболекар. Основната цел на кампанията беше постигната – усмихнати детски лица, много любопитство в очите им и получени отговори на много въпроси.

„Научният подход дава безкрайни възможности” е мотото на Международния ден на хората с редки болести през 2017г.

В деня на редките болести 28 февруари (вторник) ви каним от 13:00 часа пред Министерство на Здравеопазването, където всички засегнати и съпричастни към каузата ще се съберат за да пуснат хиляди балони в небето символизиращи редките заболявания.
След това от 14:00 часа в PlaySportCenter ще се проведе безплатна тренировка за раздвижване и тонус за всички желаещи да се включат. Нейната цел е да присъедини към каузата повече хора независимо от възраст и заболяване, за да покаже че движението и спорта могат да бъдат част от живота на всеки. Елате с нас на 28 февруари за да покажем, че не сме безразлични към хората с редки болести и техните

Спортувайте! Покажете съпричастност!

Българска Хънтингтън Асоциация и момичетата от Fit&Breath ви канят на безплатна тренировка в деня на редките болести! #RareDiseaseDay

На 28 февруари от 14:00 часа Елена от екипа на Fit&Breath, ще очаква всички съпричастни към каузата, на тренировка в PlaySportCentеr (http://playsport.center/contact) на бул. Черни връх N-8, блок 4.

Заповядайте да спортуваме заедно в знак на съпричастност към хората засегнати от редки болести!

Интензивността и продължителността на тренировката, ще бъде съобразена с възможностите на хората страдащи от редки болести и ще бъде подходяща за раздвижване и тонус на всички желаещи да се включат!

Покажете своята съпричастност към проблемите на хората с болестта на Хънтингтън и всички други редки болести като отделите време за тренировка.
Независимо от заболяванията, от които страда или не страда, движението е важно за поддържането на здравословен и качествен живот за всеки човек.

Бъдете съпричастни, чрез грижа за себе си и другите!

Благодарим на екипа на Fith&Breath за подкрепата!


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •